Meteorolog – uddannelse og arbejde
DMI er det eneste sted i Danmark, hvor du kan blive certificeret meteorolog efter Verdensmeteo-rologiorganisatinen WMO's krav. Du kan i det følgende læse om arbejdsmuligheder og uddannelsen til meteorolog.
Arbejdsområder på DMI
Meteorologerne på DMI udarbejder vejrinformation, udsigter og varsler til for eksempel nyhedsbureauer, TV, radio og aviser samt specialbrugere inden for blandt andet luftfart, skibsfart, landbrug, vejtrafik og entreprenørvirksomheder. Udarbejdelsen af de mange daglige udsigter med videre er i høj grad baseret på teamwork mellem meteorologerne og resten af DMI.
I det daglige arbejde benyttes den nyeste teknik inden for modelberegninger, præsentationssystemer og kommunikation.
I vejrtjenesterne arbejdes døgnet rundt, alle ugens syv dage hele året, derfor er der skiftende arbejdstider med dag-, aften-, nat-, søn- og helligdagsarbejde.
Meteorologer på DMI arbejder enten på Østerbro i København, på Flyvestation Karup, på Flyvestation Skrydstrup eller i Nuuk, Grønland.
Karrieremuligheder
Specialopgaver:
Udover det daglige arbejde i vejrtjenesten er der mulighed for at arbejde med specialopgaver indenfor undervisning af nye kollegaer, verifikation af udsigter, turnusplanlægning, projektledelse og management og meget andet.
Vagtchef
Erfarne meteorologer har mulighed for at søge en stilling som vagtchef. Vagtcheferne har ansvaret for, at det daglige arbejde udføres i overensstemmelse med forskrifterne og at disponere over bemanding. Uden for almindelig arbejdstid er det vagtchefen, som er DMI's ansigt ud af til.
Administrative stillinger
Meteorologer kan også søge job i den ikke operative del af DMI og her gøre brug af deres faglige kundskaber indenfor bl.a. sagsbehandling, produktudvikling, salg og markedsføring.
Udlandet
Med en meteorologuddannelse er det også muligt i kortere eller længere perioder at arbejde i udlandet. Der kan være tale om udstationeringer ifbm forsvarsindsatser, ulandsprojekter, hvori DMI deltager, eller jobs i internationale meteorologiske organisationer. Medarbejdere ved DMI deltager jævnligt i internationale arbejdsgrupper eller udviklingsprojekter.
Uddannelse
Mange meteorologer på DMI har baggrund som fysikere, men der også f.eks. geologer og geografer, der er ansat som meteorologer.
For at blive ansat som meteorolog på DMI skal du som minimum have en B.Sc. i en relevant naturvidenskabelig uddannelse. Mange af vores kollegaer har også en kandidatgrad. Du vil dog uanset uddannelsesgrad blive ansat på en bacheloroverenskomst.
Ansættelse
Der ansættes nye meteorologer på DMI efter behov. Der ansættes typisk 5-10 nye meteorologer ad gangen, hvert til hvert andet år. Efter ansættelse påbegyndes et 7 måneders uddannelsesforløb i såvel teoretiske som praktiske emner. Efter udannelsesforløbets afslutning vil du gennemgå ca. 2 måneders indøvelse i vejrtjenesten, inden man kan gå selvstændig vagt.
Karrieremuligheder
Ud over muligheder på DMI og universiteterne er der også flere offentlige og private virksomheder der ansætter meteorologer. Eksempler på det kunne være indenfor energibranchen, vindmølleindustrien, undervisning eller indenfor offshore og shipping.
Faglig organisation
CO10 er forhandlingsberettiget for meteorologer ansat på DMI.