Hvad tjener en Meteorolog (2023)
Grundløn, vagttillæg og pension
Nye ansatte meteorologer på DMI vil som udgangspunkt starte på løntrin 1 i nedenstående grundlønstabel uanset om man er bachelor eller kandidat.
En ansættelse som meteorolog hos DMI vil starte med ca. et halvt års lønnet uddannelse på DMI i praktisk og teoretisk meteorologi. Hvis uddannelsen gennemføres på tilfredsstillende vis, vil den ansatte fortsætte med sidemandsoplæring på de vagtpositioner, som man skal betjene (ca. 2 mdr. på den første vagtposition man oplæres på og derefter kortere oplæringsforløb på de efterfølgende vagtpositioner). Efter endt sidemandsoplæring vil den ansatte begynde at tage selvstændige vagter og vil derfra modtage et pensionsgivende vagttillæg på 2.343,56 kr om måneden (1. april 2024-niveau).
Pensionen for vagtgående meteorologer udgør 18% af grundløn + vagttillæg og alle 18% er betalt af arbejdsgiver.
Grundlønstabel for vagtgående meteorologer på DMI. Tabellen viser både med og uden det pensionsgivende vagttillæg og pension. Alle værdier er reguleret til 1. april 2024-niveau.
Som resultat af overenskomstaftalen fra 1. april 2024 får meteorologer tilføjet 2 ekstra løntrin og derudover hæves pensionen til 18,4%. Ændringerne vil træde i kræft 1. april 2025 hvorefter lønen vil være som følgende:
Grundlønstabel for vagtgående meteorologer på DMI fra d. 1. april 2025. Tabellen viser både med og uden det pensionsgivende vagttillæg og pension. Bemærk dog at værdierne er reguleret 1. april 2024-niveau og kan altså blive reguleret til et højere niveau inden 1. april 2025.
Ulempetillæg
Vejrtjenesten på DMI er en 24/7 operation, hvilket betyder at man som vagtgående meteorolog vil have aften-, nat- og weekendvagter, samt vagter på diverse helligdage. For at kompensere for den ulempe, som disse vagter giver, ydes følgende ulempetillæg:
Weekend-/helligdagstillæg på 46,28 kr (1. april 2024-niveau) for hver time arbejdet mellem lørdag kl. 14 og mandag kl. 06.
Aften-/nattetillæg på 25,87 kr (1. april 2024-niveau) for hver time arbejdet mellem kl. 17-06. Derudover gives der 3 timers afspadsering for hver 37 timer arbejdet mellem kl. 17-06 (ca. 8,1%).
Overtid og afspadsering
Hver måned har en arbejdstidsnorm, som fastsættes ud fra hvor mange hverdage, der er i den givne måned (antallet af dage i måneden minus weekenddage og helligdage) ganget med 7,4 (svarende til 37 timer om ugen).
Timer arbejdet ud over månedstidsnormen i den givne måned er overtid. Hver times overtid giver 1,5 times afspadsering som opspares i en timebank. Hvis man i en anden måned har færre timer end månedstidsnormen, ligger man i undertid og undertiden vil blive trukket fra ens afspadsering i timebanken. Der kan maksimalt have 148 timers afspadsering i timebanken og hvis den er fyldt vil man få overtiden udbetalt med 1,5 gange ens timeløn.
Eksempel
Nedenunder kan ses et eksempel på, hvordan en lønseddel ser ud for en medarbejder på løntrin 4, som har haft 7,16 timers overtid (Mistet fridag), 49,00 timers aften-/natarbejde (natpenge) og 40,50 timers weekend-/helligdagsarbejde. Bemærk at selvom der under pension på side 2 står ”Heraf 1/3 eget bidrag”, så er alle 18% betalt af arbejdsgiver.