
|
|
Mød en meteorolog
Tine - Meteorolog
Tine arbejder som meteorolog i vejrtjenesten. Hun sidder i sektionen land og farvand (VP), der har ansvaret for lands- og farvandsudsigter for Danmark, Færøerne og Grønland samt omkringliggende farvande inkl. varsling af farligt vejr.
Tine har været ansat på DMI siden 2002. |
 |
Foto: Claus Kern-Hansen
Tænk at kunne forstå og endda forudsige vejret flere dage ud i fremtiden
Når man kommer fra Vestjylland, som jeg gør, lever man med vejret tæt på hver dag - på godt og ondt. Når man ser på træerne i min hjemstavn, er man ikke i tvivl om, at den fremherskende vindretning i Danmark er vest. Trænerne bøjer sig væk fra vinden og vil helst vokse på østsiden af alt, hvad der kan give en smule læ.
Da jeg var færdig med gymnasiet, vidste jeg ikke præcist, hvad jeg ville. En mørk og grå efterårsdag læste jeg en avisartikel om det at være meteorolog. Tænk at kunne forstå og endda forudsige vejret flere dage ud i fremtiden. Det må da være et udfordrende og afvekslende arbejde.
Jeg flyttede fra det mørke Jylland til København, hvor jeg kæmpede mig igennem den påkrævede bachelorgrad i geofysik.
Fysikken giver en forståelse for atmosfæren og dermed vejrets udvikling - en forståelse, som er nødvendig for at kunne arbejde som meteorolog.
Der er mange forskellige områder og udsigtstyper, der dagligt skal produceres
Herude (på DMI red.) er der sjældent to dage, der er ens. Udover at vejret ændrer sig fra dag til dag, er der også mange forskellige områder og udsigtstyper, der dagligt skal produceres. Jeg er ansat som meteorolog i den sektion, der laver udsigter til offentligheden (Vejrtjenestens Public).
Ud over de mere velkendte tekstudsigter for Danmark, som bl.a. offentliggøres på dmi.dk, er der også daglig kontakt med medier, både tv-meteorologer og radiointerviews, samt andre kunder, som er afhængige af vejret på den ene eller anden måde.
Desuden har vi ansvaret for at varsle beredskabscentrene rundt om i landet, når vi forventer voldsomt vejr, f.eks. skybrud eller stormflod ved kysterne.
DMI har ansvaret for at lave udsigter til hele det danske rigsfællesskab, og det betyder, at også Grønland og Færøerne skal have vejrudsigter. Der er vejret meget anderledes end i Danmark - en 3 kilometer høj iskappe og fjelde, som stikker op midt i et vidstrakt hav betyder meget for, hvordan vejret opfører sig på disse egne.
For at få de bedst mulige udsigter ud til kunderne og hverdagen til at hænge sammen, er der mange andre opgaver, der også skal løses. Vi er en lille gruppe meteorologer, som hver måned gennemgår de udsendte udsigter og sammenholder det forudsagte vejr med det observerede vejr. Er der uoverensstemmelser analyseres disse grundigt. Dette gøres, så vi sikrer en fortsat høj kvalitet af vores udsigter.
Den interne kommunikation er også vigtig, og det kan være svært at nå ud med informationer til alle medarbejdere, ikke mindst når vi meteorologer går tre-holds-skift og derfor aldrig er samlet på samme tid.
Jeg har derfor involveret mig i at vedligeholde vores sektions intranetside, samt den elektroniske kvalitetshåndbog, hvor alle de informationer og instruktioner, vi skal rette os efter i det daglige arbejde, er nedskrevet. Kvalitetshåndbogen er desuden grundlaget for den ISO-9000-certificering sektionen gennemgik ved udgangen af 2006.
Desuden afholdes et møde hver anden uge under min mødeledelse, hvor flest mulige meteorologer samles, og hvor vi får diskuteret små og store hverdagsproblemer og løsninger hertil.
Det er vigtigt for mig at være omgivet af gode og venlige kolleger
Det er vigtigt for mig at have et afvekslende og udviklende arbejde, og det føler jeg, at jeg har på DMI - både med hensyn til meteorologien og med andre arbejdsopgaver. Desuden er det vigtigt for mig at være omgivet af gode og venlige kolleger.
Artiklen er venligst udlånt af DMI:
|
 |
Mikkel Oldrup / Trafikforbundet, Kreds 5 © 2010 | |