Sankt Kjelds Gård på Østerbro, København.
Her har DMI hovedsæde, og her er hovedparten af meteorologer ansat i enheden "Civile Varsler og Vejrudsigter" (CVV).
CVV er en utrolig alsidig enhed, hvor der udarbejdes vejrudsigter og varsler til den almene befolkning, myndigheder samt den civile luftfart. Enheden er DMI's ansigt ud af huset, da alle de udsigter du som borger normalt bruger, laves her. Det kan for eksempel være en syvdøgnsudsigt, landsudsigt, farvandsudsigt eller regionaludsigt. Desuden betjenes erhvervsdrivende, som betaler for meteorologisk rådgivning, som f.eks. sommerens store festivaller, udendørs teater-arrangementer og større byggeprojekter. En del af arbejdet er ligeledes at have kontakt med medier og journalister.
Meteorologerne i CVV har ansvaret for at varsle beredskaberne i hele landet, når der forventes voldsomt vejr, såsom skybrud, snestorm eller stormflod ved kysterne. Varslingsopgaven har stor betydning, idet den i sidste ende kan redde menneskeliv.
Desuden er CVV den officielle varslingsmyndighed ved for eksempel luftbårne trusler mod Danmark eller ved olieudslip, og vi har også en finger med i dagens pollenvarsel. I vinterhalvåret udføres også glatførevarsling, særligt til brug for vejdirektoratet og kommunerne, så de kan planlægge snerydningen.
Færøerne
Udsigter for Færøerne udarbejdes i samarbejde med Faroese Meteorological Office (FMO) og CVV. Her kommer man som meteorolog i kontakt med et noget anderledes klima. På grund af Færøernes placering i Atlanterhavet opleves mange vejrskift, megen blæst og man skal også huske på at Golfstrømmen har en vis indflydelse i vejret.
Grønland
Udsigter for Grønland udarbejdes i samarbejde med DMI's vejrtjeneste i Nuuk og CVV. Desuden har DMI en istjeneste, som er placeret i København og som udarbejder iskort for farvandene omkring Grønland. En 3 kilometer høj iskappe og de mange fjelde gør, at vejret bliver langt mere ekstremt og giver nogle helt andre udfordringer, end man er vant til fra Danmark.
Flyvemeteorologi
Meteorologerne i CVV servicerer også den civile luftfart i Danmark og den sydlige del af Sverige. De primære opgaver er:
•Overvågning og udsendelse af varsler om vejrforhold af sikkerhedsmæssig betydning for flyvning, de såkaldte SIGMET’s.
•Briefing af flyveledelsen i Københavns Lufthavns kontrolcenter.
•TREND (landingsudsigt) for København Lufthavn er en forudsigelse af signifikante ændringer i vind, sigt, vejrfænomener og skyhøjde i de næste to timer.
•Udarbejdelse af lufthavnsvejrudsigter på kodeform, kaldet ”TAF”, for 9 danske lufthavne og 5 svenske.
•Low level udsigt primært til brug for VFR-flyvning, det vil sige flyvning hvor du hele tiden kan orientere dig efter overfladen. Udsigten beskriver vejrforhold, vind, sigt og skyhøjde, og hertil kommer en beskrivelse af isnings-, sky- og turbulensforhold i de nederste 12500ft af atmosfæren.
•Telefon-briefinger af piloter.
Arbejdstiden
CVV har åbent døgnet rundt, så skiftende arbejdstider er en del af hverdagen. I sommerhalvåret består vagtholdet af fire meteorologer på dagvagt, mens vi i vinterhalvåret er fem. I aften-, samt nattetimerne er der to til fire meteorologer på vagt.
Derudover har iskortlæggerne vagt i dagtimerne.
Den daglige arbejdsrutine er fastlagt af de udsigter der skal udsendes til bestemte tidspunkter, så travlhed variere hen over dagen, men mest af alt er det vejret der sætter tempoet. Nogle dage er vejret meget vanskeligt at forudse samt beskrive, og derfor vil man opleve at der er lidt mere run på ift. de dage hvor solen skinner fra en skyfri himmel, men de travle dage er jo også de spændende.